Diagnose bij de mondhygiënist.
Tijdens de intake zal allereerst de gezondheidsvragenlijst worden doorgenomen. Vervolgens maken we kennis en worden uw wensen en verwachtingen besproken.
- Intakegesprek
- Benodigde documenten voor uw eerste bezoek
- Medische vragenlijst
- Parodontiumstatus
- Vervolg mogelijk

Juiste analyse zorgt voor betere en snellere resultaat.
Intakegesprek.
Bij uw eerste bezoek aan onze praktijk, gaan we door een aantal stappen:
Kennismaking: we nemen de tijd om u te leren kennen en uw behoeften te begrijpen.
Tandvleesgezondheid: we beoordelen de conditie van uw tandvlees en maken indien nodig gebruik van een parodontiumstatus.
Behandeladvies: we bespreken de resultaten en geven advies over mogelijke behandelingen.
Afhankelijk van uw situatie en wensen kan de behandeling meteen starten of alvast meerdere toekomstige afspraken inplannen. De volledige intake duurt doorgaans ongeveer 45 minuten.
Bovendien, als de kosten van de behandeling meer dan €250,- bedragen, zijn we wettelijk verplicht om u een kostenoverzicht te geven, zodat u volledig op de hoogte bent van de financiële aspecten van uw behandeling.
Welke documenten heb ik nodig voor mijn eerste afspraak?
Bij uw eerste afspraak verzoeken wij u vriendelijk om een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Uw algemene gezondheidstoestand en eventueel medicijngebruik zijn van belang voor onze behandeling en kunnen van invloed zijn op uw mondgezondheid. Wij waarborgen de vertrouwelijkheid van deze gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor uw inschrijving hebben wij enkel uw legitimatiebewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart, samen met uw BSN-nummer nodig. Voor een grondige diagnose en behandelplan is het raadzaam om uw patiëntenkaart en eventuele röntgenfoto’s digitaal te laten versturen naar onze kliniek door uw tandarts, zodat we een nauwkeurige beoordeling kunnen maken van uw situatie.


Parodontium status.
Bij uw eerste afspraak en daarna eens in de twee jaar, als dat nodig is, maken we een overzicht van uw mondgezondheid wat een ‘parodontiumstatus’ wordt genoemd. Dit overzicht vertelt ons hoe uw tandvlees en andere delen van uw mond eraan toe zijn. Dit is handig om later te zien of er verbeteringen zijn of dat uw gebit juist verslechterd. In het parodontiumstatus schrijven we onder andere op hoe diep de ruimtes tussen uw tanden en tandvlees zijn (pockets), of uw tandvlees is teruggetrokken, hoe toegankelijk wortelsplitsingen zijn, of uw tanden en kiezen bewegen, en of er ontstekingen zijn.
Uw eerste controle.
Geen problemen met verdiepte pockets: als de initiële controle aantoont dat alles in orde is en er geen verdiepte pockets zijn, gaan we meteen door met de tandreiniging.
Verdiepte pockets gevonden: als er tijdens de eerste controle problemen worden ontdekt, maken we eerst een uitgebreide beoordeling van de gezondheid van het gebit. Dit helpt ons om de ernst van de situatie, met name de aanwezigheid van verdiepte pockets, te begrijpen. Verdiepte pockets kunnen wijzen op een ernstige tandvleesaandoening genaamd parodontitis. In dat geval bespreken we met u diverse behandelopties.
Behandelopties bespreken: als parodontitis wordt vastgesteld, gaan we uitgebreid in gesprek over de verschillende behandelingen. Samen met u bepalen we wat het meest geschikt is voor uw mondgezondheid.
Let op, in sommige situaties kan ervoor worden gekozen om af te wijken van de standaard parodontale richtlijnen en adviezen. Deze afwijking kan om financiële of persoonlijke redenen zijn. De patiënt heeft hierin het laatste woord, en dit wordt geregistreerd via een toestemmingsformulier in de patiëntenkaart.