Skip to content Skip to footer
Tandvleesontsteking

Wat is parodontitis?

Parodontitis is geen gewone tandvleesontsteking; het is een ernstige vorm van ontstoken tandvlees die problemen kan veroorzaken voor je mond en tanden. Parodontitis kan uiteindelijk leiden tot het verlies van weefsel rond de tandwortels en zelfs tot het loskomen en verlies van tanden en kiezen.

Parodontitis - Tandvleesontsteking - Pocketdiepte - Parodontale behandeling - Gingivitis - Gebitsreiniging - Tandvleesweefsel - Parodontale pockets - Parodontale chirurgie - Caprelian - mondhygiënist

Juiste analyse zorgt voor betere en snellere resultaat.

Voorbeelden van veelvoorkomende symptomen

Parodontitis: symptomen en oorzaken?

Deze aandoening kan variëren in ernst en symptomen, maar het is belangrijk om de tekenen ervan te herkennen om tijdig in te grijpen en verdere problemen te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat parodontitis in de beginfase mogelijk geen merkbare symptomen veroorzaakt. Daarom is het raadzaam om regelmatig een tandheelkundige raadpleegt voor preventieve zorg en controles.

01
Tijdens de intake bespreken we een gezondheidsvragenlijst en uw wensen en verwachtingen.
02
We maken tandplak en tandsteen zichtbaar met kleurstof voor gericht advies en efficiënte reiniging voor een optimale mondhygiëne.
03
Tandgevoeligheid vraagt begrip van ernstige pijn en ongemak bij blootliggende binnenste delen van tanden.
Vereist zorgvuldige behandeling(en)

Behandeling van parodontitis.

Parodontitis vereist zorgvuldige behandeling. Hoe zo’n behandelproces in het algemeen eruit ziet, hebben wij hieronder in stapen behandelt:

  • Onderzoek: het begint met een grondig onderzoek. De mondhygiënist meet de ernst van parodontitis door de ruimtes tussen tanden en tandvlees te evalueren, bloeding te controleren en de mondgezondheid te beoordelen.
  • Tandplak en tandsteen verwijderen: een cruciale fase omvat het zorgvuldig verwijderen van tandplak en tandsteen. Speciale instrumenten, zoals een ultrasone scaler en handinstrumenten, worden gebruikt. Dit is essentieel om ontsteking te verminderen.
  • Gebitsreiniging: na de verwijdering van tandplak en tandsteen wordt het gebit grondig gereinigd. Dit omvat het gladmaken van het tandoppervlak en het verwijderen van eventuele verkleuringen.
  • Preventie: de mondhygiënist geeft uitgebreide instructies voor het verbeteren van mondhygiëne thuis, inclusief de juiste poetstechnieken, het gebruik van hulpmiddelen zoals flosdraad of tandenstokers, en het belang van regelmatige tandartsbezoeken.
  • Nazorg: na de initiële behandeling plant de mondhygiënist regelmatige controles om de voortgang te volgen en verdere stappen te bepalen. Dit kan bestaan uit aanvullende reinigingen, het voorschrijven van medicijnen of verwijzing naar een tandarts-parodontoloog voor geavanceerdere behandelingen.
    Voortdurende mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken essentieel om de aandoening onder controle te houden. De behandelingsaanpak kan variëren afhankelijk van de ernst van parodontitis en de specifieke behoeften van de patiënt.

Juiste analyse zorgt voor betere en snellere resultaat.

Ernstige tandvleesontsteking

Hoe voorkom ik parodontitis?

Parodontitis is een ernstige tandvleesontsteking die kan leiden tot verlies van tanden en kiezen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om parodontitis te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  • Goede mondhygiëne: poets je tanden minstens twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta. Gebruik een tandenborstel die past bij jouw gebit en vervang deze regelmatig. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks te flossen of interdentale reiniging te gebruiken om tandplak tussen de tanden te verwijderen.
  • Regelmatige tandartsbezoeken: bezoek regelmatig je tandarts of mondhygiënist voor controle en professionele reiniging. Zij kunnen tandplak en tandsteen verwijderen, en eventuele tandvleesproblemen vroegtijdig opsporen.
  • Stoppen met roken: roken verhoogt het risico op parodontitis. Als je rookt, is het belangrijk om te stoppen om je mondgezondheid te verbeteren en parodontitis te voorkomen.
  • Gezonde levensstijl: een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een gezond gebit en tandvlees. Eet een uitgebalanceerd dieet, beperk suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, en vermijd overmatig alcoholgebruik.
overzicht van uw mondgezondheid

Parodontium status.

Bij uw eerste afspraak en daarna eens in de twee jaar, als dat nodig is, maken we een overzicht van uw mondgezondheid wat een ‘parodontiumstatus’ wordt genoemd. Dit overzicht vertelt ons hoe uw tandvlees en andere delen van uw mond eraan toe zijn. Dit is handig om later te zien of er verbeteringen zijn of dat uw gebit juist verslechterd. In het parodontiumstatus schrijven we onder andere op hoe diep de ruimtes tussen uw tanden en tandvlees zijn (pockets), of uw tandvlees is teruggetrokken, hoe toegankelijk wortelsplitsingen zijn, of uw tanden en kiezen bewegen, en of er ontstekingen zijn.

Heb je nog vragen? Neem contact op.